Sivut

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Perustulo ei yksin tuo täystyöllisyyttä

Perustulosta käydyssä keskustelussa työttömyyttä on lähestytty vain työn tarjonnan ongelmana (Ville Niinistö ja Outi Alanko-Kahiluoto HS Vieraskynä 28. 3., Touko Aalto HS Mielipide 31. 3.).

Käsitys, että Suomen työttömyys johtuisi ainoastaan liian joustamattomasta sosiaaliturvasta suhteessa palkkoihin on virheellinen ja tarkoitushakuinen. Työttömyys johtuu myös työn kysynnän puutteesta.

Jos Suomessa on töitä haluavia 200 000 enemmän kuin on työpaikkoja, se tarkoittaa työttömyyttä.

Yhtälö ei muuksi muutu, vaikka työn vastaanottamisesta tehtäisiin perustulon avulla helpompaa. Osa-aikatyön lisääntyminen on vajaatyöllisyyttä, ei täystyöllisyyttä.

Jos työn kysyntää tahdotaan lisätä, on pidettävä huoli siitä, että yritysten tuotteille ja palveluille on kysyntää. Tämä tarkoittaa ostovoimaisia kuluttajia. Ostovoima syntyy siitä, että sekä yksityinen että julkinen sektori maksavat työntekijöilleen riittävän suuria palkkoja.

Perustulo on kannatettava järjestelmä, koska se vahvistaa yksilön autonomiaa. Mutta jos perustulo toteutetaan ilman tehokasta työllisyyspolitiikkaa, joka pitää huolen työpaikkojen luomisesta ja asiallisesta palkkatasosta, jää perustulon lupaus täystyöllisyydestä lunastamatta.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 4.4.2012. Mielipidesivuja ei julkaista verkkolehdessä, mutta digilehdestä teksti löytyy.