Sivut

torstai 15. tammikuuta 2015

Puolueet jakautuvat kahteen leiriin

Eduskuntavaaleissa ei valita erilaisten leikkauslistojen väliltä,
vaan leikkausten ja investointien väliltä.
Kalevan pääkirjoituksessa vaadittiin (11.1.) puolueita kertomaan avoimesti ennen eduskuntavaaleja, mistä ne aikovat säästää. Äänestäjien arveltiin pitävän nykyaikaisista Liisan listoista, joissa puoleet esittäisivät konkreettisia leikkauskohteita.

Mielestäni on kansanvallan kannalta kurjaa, jos äänestäjän valtaa kavennetaan niin, että hänen valittavanaan on vain erilaisia leikkauslistoja. Äänestäjän täytyy pystyä ottamaan vaaleissa kantaa myös investointien, työllistämisen ja talouskasvun puolesta.

Aitoa tehokkuutta julkishallintoon tuovat rakenneuudistukset ovat ehdottomasti kannatettavia. Usein rakenneuudistusten varjolla ajetaan kuitenkin menoleikkauksia. Säästämisen nimissä tehtävät leikkaukset vähentävät kokonaiskysyntää ja aiheuttavat epävarmuutta. Tulos on päinvastainen, kuin mitä tavoiteltiin: kasvava työttömyys, taantuman pitkittyminen ja velkaantumisen jatkuminen.

Näyttääkin siltä, että puolueet jakautuvat kahteen leiriin. Gallup-johtaja Keskusta vetää leikkaajapuolueiden leiriä. Juha Sipilä on ilmoittanut haluavansa leikata valtion menoja kahdeksalla miljardilla ja julkisen sektorin työntekijöitä kymmenillä tuhansilla.

SDP taas johtaa elvyttäjäpuolueiden porukkaa. Antti Rinne ei myisi valtion omaisuutta, vaan tahtoo menokurin sijaan luoda kasvua ja uutta työtä. Rinne on myös ehdottanut pieni- ja keskituloisten verojen alentamista, mikä vahvistaisi tavallisten ihmisten ostovoimaa ja pitäisi talouden pyörät pyörimässä.

Äänestäjällä on siis vaaleissa valittavanaan leikkauslistat tai investoinnit. Ehkä Suomen tulevaisuuden kannalta on parasta, jos vaalien jälkeen muodotettavaan hallitukseen tulee puolueita sekä säästäjien, että investoijien leireistä.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 14.1.2015.