Sivut

maanantai 24. heinäkuuta 2006

Erikoinen ratkaisu Puolustusvoimilta


Puolustusvoimat on päättänyt luopua T-72 mallia olevista panssarivaunuistaan. Vaunut myydään joko kokonaisina ja toimivina tai varaosina. Vaikka jokaisen ensimmäinen ajatus onkin, että nyt on loistava tilaisuus hankkia oma panssarivaunu, pohtikaamme kuitenkin vaunujen poistamisen järkevyyttä. Sillä kun vaunut on purettu ja myyty, niitä ei saa takaisin, vaikka tarve olisi kuinka polttava.

Neuvostovalmisteiset T-72 vaunut korvataan uusilla, Saksasta peräisin olevilla Leopard 2 A4 panssareilla. Tämä onkin tarpeen siksi, etteivät T-72 vaunut enää vastaa 2000-luvun panssaritaistelujen olosuhteita siinä määrin, että niistä olisi vastusta nykyaikaisemmille panssareille, taisteluhelikoptereille tai rynnäkkökoneille. Tähän tehtävään uudet panssarit ovat vättämättömiä, sillä Suomella on oltava käytössään tehokasta ja ajanmukaista panssarivaunustoa uskottavan puolustuksen ylläpitämiseksi.

Mutta oliko vanhat vaunut välttämättä poistettava täysin käytöstä ja reservistä myymällä ne? Vaikkeivät ne enää ole tarpeen täysimittaisessa panssarisodassa, voisi niille kuvitella löytyvän monenlaisia, vähemmän kriittisiä tukitehtäviä. Jos Puolustusvoimat on valmis kriisin sattuessa takavarikoimaan traktoreita linnoitustöihin, eikä näissä linnoitustöissä silloin olisi hyötyä myös panssareista, joiden moottorit ovat kuitenkin tehokkaat ja jotka pystyvät puolustautumaan, jos joutuvat yllätetyiksi? Voisiko T-72 vaunuja käyttää esimerkiksi sellaisten henkilöiden evakuoimiseksi, joihin kohdistuu poikkeuksellisen suuri väkivallan uhka? Eikö niistä olisi hyötyä aselavetteina esimerkiksi ilmatorjunta-aseiden siirtämiseksi nopeasti paikasta toiseen?

T-72 vaunujen myynnistä ei enää saa merkittävästi rahaa, niin vanhentuneita ne ovat. Käytännössä niistä siis luovuttaneen ilmaiseksi. Toisaalta niiden varastoiminen kriisin varalle ei oletettavasti olisi maksanut paljon: varastointitilat ja öljyämisen. Kun näitä hyötyjä ja kustannuksia tarkastellaan, ei T-72 vaunuista luopuminen vaikuta loppuun asti harkitulta ratkaisulta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kommentti. Muistatko vielä MOT-ohjelman Itä-Saksan varastoista hankituista T-72-vaunuista? 90-luvun alussahan noin 100 niistä ostettiin halvalla saksalaisilta.

http://lotta.yle.fi/motweb.nsf/fabf9f16f4685faf4225688700639112/e59485a815e30bee42256aea00310512/$FILE/korvola4301.htm

Suurin osa noista tankeista ostettiin alunperinkin lähes romuna, ja jos niitä ei ole tähän mennessä modernisoitu, niin romua ne luultavasti ovat edelleenkin.

Kysymys kuuluukin, miksi ostaa kakkoslaatuista kalustoa (vaikka halvallakin) ja hävittää se sitten 15 vuoden kuluttua. Yksinkertaisin vastaus voisi olla se, että armeija jatkaa tätä kautta kaluston loogista muuttamista NATO-yhteensopivaksi. Muutaman vuoden kuluttua voidaankin odottaa, että vanhat T-55:n rungolle kootut ajoneuvot katsotaan vanhentuneiksi, ja niiden tilalle päätetään hankkia jotakin läntistä tavaraa...

Avoimeksi jää kysymys siitä, oliko Itä-Saksan varastoista hankitut vaunut alunperinkään tarkoitus modernisoida, vai oliko halpa kauppa vain siirtymäkauden toimintaa ja savuverhoa, jolla kaluston "modernisointia" voitiin siirtää pari vuosikymmentä eteenpäin. Mene ja tiedä.

Johannes kirjoitti...

Kieltämättä, kirjoitus on perusteltu. Jos T-72 -vaunuja voikin pitää parhaat päivänsä nähneinä, tarkoittaa niiden poistuminen selkeää aukkoa vahvuudessa. Reservissä vaunujen aiheuttamat kustannukset tuskin olisivat olleet kovin suuret suhteessa siihen vaikutukseen, joka vaunuilla edelleen, "romuinakin" olisi kriisitilanteessa voinut olla.