Sivut

maanantai 18. joulukuuta 2006

Terveisiä Slovakiasta


Lippu-lehti järjesti lukijamatkan Bratislavaan 8.-12.12.2006. Matka oli hyvin suunniteltu ja kaikki tuntui sujuvan yllättävän kätevästi. Lensimme Wienin kautta, joten meillä oli mahdollisuus tutustua myös tähän vanhaan Itävalta-Unkarin pääkaupunkiin. Vaikka seurueeseemme kuului vain 11 ihmistä, mahtui siihen porukkaan monenlaista ja poliittista keskustelua syntyikin matkan ratoksi mukavasti. Heti Helsinki-Vantaalla minut haastettiin perustulosta.

Bratislava ei välttämättä ainakaan pelkän keskustansa perusteella anna erityisen edustavaa kuvaa Slovakiasta. Slovakia on omaksunut useiden muiden uusien Eu-jäsenmaiden tavoin melko tyypillisen uusliberalistisen ajattelutavan mukaisen talouspolitiikan. Tasavero yhdistettynä mataliin palkkoihin, alhaiseen sosiaaliturvaan ja yrityksiä miellyttävään politiikkaan on vetänyt Slovakiaan yritystoimintaa ja maa hankkii aggressiivisesti lisää erityisesti Saksasta ja Itävallasta.


Bratislavaan rakennetaankin huomattavasti lisää liiketilaa, yhä korkeampia ja korkeampia taloja. Ostosmahdollisuuksia on. Talouskasvu vie hintoja ylöspäin, eikä itäinen Keski-Eurooppa enää olekaan hintatasoltaan mikään paratiisi. Kun tämä inflaatio yhdistetään suuriin tulo- ja varallisuuseroihin ja kapeaan julkiseen sektoriin, ei ole vaikea käsittää yhtälön johtavan kasvavaan sosiaaliseen syrjäytymiseen ja pahoinvointiin.

Julkinen liikenne Bratislavassa toimii hyvin ja on kohtuullisen hintainen. Tämä näkyykin kaupungissa, sillä suhteellisen kapeista kaduista ja autoilun rajoituksista huolimatta siellä ei ole samanlaisia ruuhkia, kuin monissa muissa vastaavan kokoisissa kaupungeissa. Linja-autojen ohella julkinen liikenne perustuu raitiovaunuihin ja johdinautoihin. Sekä johdinauto- että raitiovaunulinjat on rakennettu aikaan, kun Bratislava kuului osana Tsekkoslovakiaa Neuvostoliiton johtamaan itäblokkiin. Kun ne on aikanaan rakennettu, palvelevat linjat yhä bratislavalaisia. Hassua, ettei Suomi ilmeisesti ole vieläkään saavuttanut sellaista vaurautta, jota Tsekkoslovakiassa oli jo pian toisen maailmansodan jälkeen. Täällähän julkisen liikenteen kehittäminen kaupungeissa eritoten raiteille on aivan utooppista, koska se on liian kallista...


Suomen suurlähettiläs Slovakiassa, Rauno Vieremö oli ystävällinen ja otti meidät vastaan Suomen suurlähetystössä Bratislavassa. Hän vaikutti pätevältä kaverilta ja tiesi paljon Slovakian ja sen naapurimaiden asioista. Ilmeisesti Slovakia on kuitenkin melko rauhallinen asemamaa, sillä Suomella ei ainakaan toistaiseksi ole kovinkaan paljon yhteistyötä Slovakian kanssa. Suomalaisia asuu Bratislavassa kourallinen ja suomalaisia yrityksiä siellä toimii muutama.

Kaiken kaikkiaan Bratislavaa voi pitää mukavana paikkana vierailla, josta varmasti löytyy jokaiselle nähtävää vähintään muutamaksi päiväksi. Menkää nyt, kun se ei ole vielä täysin turistien valtaama ja hintataso on kohtuullinen!

Bratislavan kaupungin turistineuvontaa

Suomen suurlähetystö Bratislavassa

Valokuvat: Jörgen Illman

Ei kommentteja: