Sivut

sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Muutama sana muovikasseista


Hongkong kielsi viime vuonna maksuttomien muovikassien jakamisen asiakkaille tavarataloissa ja ruokakaupoissa. Uusi lainsäädäntö määrää, että muovikasseista on veloitettava 0,5 Hongkongin dollaria (noin viisi eurosenttiä). Tarkoitus on kannustaa ihmisiä ottamaan oma kassinsa kauppaan mukaan ja vähentää näin jätettä ja ympäristön kuormitusta.

Keskustelua muovikassien käytön vähentämisestä on käyty muuallakin maailmassa, nyt myös Jyväskylässä. Jyväskylän kaupungin tulevaisuuslautakunnassa on työskennelty ilmastonmuutoksen torjumisen parissa ja valmisteltu kannanottoa ”Jyväskylän kaupunki – vastuullisen ja rohkean ilmastopolitiikan toteuttaja”. Kannanotto tarjoaa myös konkretiaa: Siinä pohditaan muovikassien käytön vähentämistä esimerkiksi jakamalla kotitalouksiin kestävämpiä kangaskasseja ostoksia varten.

Ajatus on kannatettava, sillä muovikassi on epäkäytännöllinen ja epäekologinen väline ostosten kantamiseen. Välttämällä muovikassin ostamista ihminen voi tehdä politiikkaa henkilökohtaisilla kuluttajavalinnoillaan. Tämä on vastuullista toimintaa, eikä ympäristönsuojelu jää näin vain yleviksi puheenvuoroiksi seminaareissa ja keskustelupalstoilla.

Facebookissa toimii ryhmä nimeltään Muovikassiton maaliskuu, joka nimensä mukaisesti kannustaa ihmisiä jättämään muovipussit maaliskuussa kauppaan. Liityin itse ryhmään paitsi sen tärkeän tavoitteen vuoksi, myös siksi että se muistuttaa hyvin siitä, kuinka ympäristötavoitteita on ajettava kahta kautta: yhteiskunnallisen osallistumisen ja politiikan, samoin kuin omien tekojen ja kulutusvalintojen kautta. Tahdonkin nyt haastaa kaikki ystäväni – ja varsinkin vastustajani – viettämään muovikassitonta maaliskuuta!

PS: Nostan esiin pari hyvää kirjoittajaa blogosfääristä viime ajoilta: Jani Tanskanen kommentoi kokoomusnuorten närkästymistä Facebookissa käydystä kriittisestä keskustelusta. Juho Suortti puolestaan kysyy tärkeän kysymyksen, mitä on olla turvattu?

3 kommenttia:

Tanskis kirjoitti...

Kiitos huomioinnistasi.

Late kirjoitti...

Asiat on syytä suhteuttaa. Jos muovikassin hyötykäyttää seuraavassa portaassa esimerkiksi roskapussina niin käytöstä syntyvä kokonaishaitta ei liene valtava. Tai itse en ole keksinyt ekologisempaa tapaa kerätä sekajäte omaan satsiinsa.

Parempi ponsi voisi olla pikemminkin muovikassien turhan käytön välttäminen. Shoppailureissusta selviää ensimmäisestä kaupasta hankitullla yhdellä suurella kassilla kun vain sulloo kaiken sinne. Samoin ruokakaupassa rehut voi laittaa yhteen kassiin ja liimata siihen kylkeen kaikista hintalaput erikseen. Esimerkiksi banaaneja ei ole mitään hyötyä laittaa pikkupussiin. Lihat voi ostaa tuoreena tiskiltä paperiin pakattuna muovirasioiden sijaan. Konsteja riittää kun vain muistaa huomioida asian aina ostoksia tehdessään.

Jukka Torikka kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Muovikasseja on tosiaan kätevä käyttää roskapusseina. Ongelma on, että ilman säännöstelyä muovipusseja tulee ostaneeksi huomattavasti enemmän, kuin niitä kuluu roskapusseina

Muuten ihan hyviä muovikassien säästövinkkejä Latelta! Sen voisin vielä lisätä, että shoppailureissujen muovikassimäärää voi vähentää myös vähentämällä shoppailureissuja...