Sivut

maanantai 28. tammikuuta 2008

Lyhyesti Kemijärvestä
Kemijärven massaliike protestoi sellutehtaan lakkauttamista. Pääministeri Matti Vanhanenkin kävi paikalla nolaamassa itsensä. Mielivaltaiselle liberaalikapitalismille sentään yritetään panna kampoihin.

Asia on tietysti vaikea ja siihen on vaikea ehdottaa yksiselitteisen hyviä ratkaisuja. Eräs hämmästyttävä piirre on, että Stora Enso sulkee tehtaan, mutta kieltäytyy myymästä sitä. On vaikea käsittää, kuinka suljetun tehtaan ylläpitäminen on saatu laskettua kannattavaksi toiminnaksi.

Mikäli tehdas olisi kaupan, eikä olemassa olevista yhtiöistä löytyisi ostajaa, olisi mielenkiintoista visioida sen kollektiivisesta ostamisesta. Suomessa ollaan siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että pääomaeliitin lisäksi myös keskiluokalla on rahaa, jopa rahaa investointeihin.

Jos Kemijärven sellutehdas todella on niin kannattava kuin väitetään ja sen työntekijät nauttivan suomalaisten sympatiasta, voisi kuvitella, että solidaarisuus ja voiton tavoittelu löytäisivät toisensa. Voitaisi perustaa eräänlainen osuuskunta, joka ostaisi suljettavan tehtaan ja jatkaisi sen toimintaa. Pelkän rahallisen avun sijaan auttajat saisivat osakkeita tai osuuksia, jotka voisivat myöhemmin tuottaa voittoa. Mikäli valtio olisi mukana, se voisi osoittaa edes jonkinlaista yhteiskuntavastuuta, vaikuttamatta kuitenkaan liiaksi poikkeavan markkinakapitalismin talutusnuorasta.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Tehtaallehan on löytynyt ostaja. Ostaja on Anaika Group, joka alkaa pyörittää konepajatuotantoa ja työllistää noin 100 henkilöä. Kemijärveläisille se ei vain riitä, vaan he vaativat että siellä pitäisi tehdä jatkossakin nimenomaan sellua.

Jussi Ahokas kirjoitti...

Noin sata henkilöä on yli puolet vähemmän, kuin sellutehdas työllistäisi. Myös liikenne- ja metsäyrittäjät kärsivät tuotantosuunnan muutoksesta. Tässä mielessä kemijärveläisten tyytymättömyys on aiheellista.

Jos sellun valmistaminen on edelleen kannattavaa (miltä vahvasti näyttää), Jukan vision mukainen osuuskunta voisi kerätä vielä suuremman pääoman ja rakentaa kokonaan uuden sellutehtaan. Siinäpä olisi hieno esimerkki kansankapitalismista ja sosialidemokraattisesta osuuskuntatoiminnasta.