Sivut

keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Terveisiä Vilnasta!Osallistuin IUSYn järjestämään seminaariin, jossa käsiteltiin Valko-Venäjän poliittista tilannetta ja pyrittiin etsimään vaihtoehtoja, joilla demokraattiselle oppositiolle voitaisiin antaa parempia toimintaedellytyksiä. Seminaari pidettiin viime viikon loppupuolella Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ja se oli avoin kaikille IUSYn jäsenjärjestöille ympäri maailman.

Valko-Venäjän sosialidemokraattisen opposition edustajien kuvaukset maansa poliittisesta tilanteesta olivat hyvin synkkiä. Kaikki hallituksesta riippumaton poliittinen toiminta on tehty lähestulkoon mahdottomaksi. Poliittisia puolueita kielletään, riippumattomia sanomalehtiä ja muita tiedotusvälineitä lakkautetaan ja riippumattomiin ammattiliittoihin kuuluvia rohkaistaan hylkäämään liittonsa ja liittymään valtiolliseen liittoon.

Euroopan unioni on tehnyt kiitettävää työtä Valko-Venäjän hallitsevan regiimin painostamisessa. Tulokset eivät ole tuntuvia, sillä yksi kansainvälinen toimija ei voi vielä ratkaista tilannetta yksin. Venäjä vaikuttaa kyseenalaistamatta tukevan Valko-Venäjän diktatuuria saadakseen vastineeksi yrityksilleen toimintamahdollisuuksia maassa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä joitain vuosia sitten pauhatulle mutta sitten vähin äänin haudatulle ajatukselle Valko-Venäjän ja Venäjän liittovaltiosta tapahtui. Oliko sen kaatumiselle muita syitä kuin Lukashenkon ja Putinin egot?

Valko-Venäjän tilanteeseen on hyvin vaikea puuttua ulkopuolelta. IUSY:n puitteissa pyritään kuitenkin rakentamaan kansainvälistä Valko-Venäjän asioihin keskittyvää verkostoa, joka ylläpitäisi yhteyksiä valkovenäläisiin aktivisteihin ja pitäisi heidän asiaansa esillä eri maissa järjestöjensä kautta. Suunnitelmissa on myös kerätä varoja valkovenäläisten sosialidemokraattien koulutuskeskukselle, joka rakennettaisi Liettuaan.

Kokemukset Vilnasta kaupunkina olivat mitä parhaimmat! Vanha kaupunki on säästetty ja se palautettu todella komeaan kuntoon. Kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, esimerkiksi lukuisten uskontojen pyhiä rakennuksia, tuntuu olevan paljon. Aivan ydinkeskustassa on paljon avointa tilaa ja puistoja Neris-joen rannalla, joissa on miellyttävää hengailla. Uusia pilvenpiirtäjiä ja ostoskeskuksia löytyy myös, mutta ne eivät ole jyränneet vanhaa rakennuskantaa.

Asiakaspalvelu on aivan eri tasoa, kuin itäeurooppalaissa maissa yleensä. Kaikki palvelu on hyvin ystävällistä, eivätkä matkailijat tunnu ärsyttävän paikallisia. Palvelut, kuten ravintolassa syöminen ja taksilla ajaminen ovat edullisia lystejä, mutta merkkituotteet ovat ilmeisesti samanhintaisia joka puolella maailmaa. Johdin- ja linja-autoihin perustuva julkinen liikenne on selvästi alimitoitettuja ja autoteillä on kaupungissa ruuhkaa. Ajokulttuuri tuntuu muutenkin olevan melko mielipuolista, eikä sitä vasten olekaan yllättävää, että Liettuassa on suhteessa asukaslukuun eniten kuolemia liikenneonnettomuuksissa kaikista Euroopan unionin jäsenmaista

Erityinen sympatiapiste täytyy antaa Liettuan pienelle, kätevälle ja jopa uneliaalle lentokentälle!

Hauskaa vappua kaikille!

Ei kommentteja: