Sivut

keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Kohti vuotta 2009


Päivämääriin liitettävät rajapyykit ovat toki aina mielivaltaisia. Koska kuitenkin joskus on hyvä katsella mennyttä ja arvioida tulevaa, tuntuu vuodenvaihde, kuluvan vuoden viimeinen päivä olevan siihen luonteva ajankohta.

Henkilökohtaisesti vuodesta 2008 jäi mieleeni kaksi suurta asiaa. 1) Olin töissä. Jyväskylän sosialidemokraattiseen kunnallisjärjestöön palkkasuhteessa oleminen oli ensimmäinen kokopäiväinen työni ja tarkoitti aivan uudenlaisen elämänrytmin ja -asenteenkin opettelemista. Usein tulin miettineeksi, tätäkö tulee elämä olemaan tästä eläkkeelle asti? Kenties

2) Olin ehdolla kunnallisvaaleissa, jotka olivat minulle ensimmäinen kokemus mukana olemisesta valtakunnallisissa vaaleissa. Kokemus oli hyvin antoisa, joskin rankka. Erittäin hämmentävä, myönteisessä mielessä, oli se innostus, jolla ystäväni ja toverini olivat valmiit työskentelemään kampanjani puolesta. Mukana oli vanhoja ystäviä, mutta myös uusia tuttavuuksia. Moni antoi aikaansa, vaivaansa ja erityisosaamistaan minun kampanjani vuoksi, pyyteettä ja korvauksetta.

Nämä ihmiset ovat suoranaisia ihmiskunnan sankareita, sillä he uskalsivat nousta työhön sellaisen asian puolesta, johon uskovat. He eivät jääneet odottamaan kaiken pieleen menemistä omat mielipiteensä tukahduttaen. Kiitinkö tukijoitani tarpeeksi? Varmastikaan en, kiitos vielä, ystävät.

Kiitosta olisi syytä jakaa moneen suuntaan, mutta tahdon rajoittaa kiitokset kahdelle ryhmälle. Kunnallisvaalien tukiryhmäni lisäksi tahdon kiittää kuluneesta vuodesta työkavereitani, joilta opin paljon, ja jotka olivat aina valmiit kärsivällisesti selittämään asiat läpi uudelle työyhteisön jäsenelle, ja jotka monesti pelastivat joukon kokemattomimman pulasta. Kiitos.

Monta muutakin, pienempää mutta mukavaa asiaa jäi mieleen kuluneesta vuodesta. Kävin muutamassa maassa ja noin tusinassa kaupunkeja, joissa en ollut aiemmin käynyt. Joitain kirjoja ehdin lukemaan, ainoa joka nyt tulee mieleen, oli Naomi Kleinin Tuhokapitalismin nousu. Ja ehdin myös viettää laatuaikaa Riku-pojan kanssa.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, erityisesti etukäteen. Tulevalle vuodelle olisi toki mukava ennustaa suuria, valmistuminen, häät, vakituinen työpaikka... Käytännössä vuosi alkaa osaltani epävarmoissa merkeissä. Jään pois työpaikastani kunnallisjärjestössä, eikä uutta ole vielä tiedossa. Yli vuoteen en ole suorittanut yhtään opintoviikkoa.

Suurin poliittinen koitos tulevana vuonna Euroopassa ovat Euroopan parlamentin vaalit. Ennusteet näissä vaaleissa ovat aina synkät, sillä hyvin harva eurooppalainen vaivautuu vaaliuurnille. Toisaalta eurovaalit ovat hyvin kontingentit, sillä niissä voi tapahtua lähes mitä vain eurooppalaisella tasolla, johtuen paljolti uusien jäsenmaiden nuoresta demokraattisesta kulttuurista. Suomalaisista mepeistä moni vaihtuu. Uusien meppien nimien lisäksi mielenkiintoista tulee olemaan, mistä aiheista vaalien alla keskustellaan. Toistaiseksi ei ole keskusteltu mistään.

Onnellista vuotta 2009 kaikille lukijoilleni!

Ei kommentteja: