Katsoin erään videovuokraamossa työskentelevän viehättävän ystäväni suosituksesta elokuvan V for vendetta, joka on siis suomennettu V niinkuin verikosto. Alunperin suhtauduin elokuvaan epäilevästi, sillä en uskonut sen pystyvän noin kahden tunnin esitysajassaan pystyvän kuvaamaan omaa yhteiskunnallista visiotaan kovinkaan syväluotaavasti. Erehdyin, sillä elokuvan kerronta oli mukaansatempaavaa, kuvitteellinen totalitaarinen yhteiskunta jopa pelottavan uskottava ja tapahtumat veivät yhteiskunnan esittelyä eteenpäin dynaamisesti.
Elokuvan pointti on, kuinka helposti jopa postmoderni yhteiskunta on totalitarisoitavissa. Tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuden Englantiin, joka siis on muuttunut totalitaariseksi valtioksi. Yksinvaltainen hallitus pitää yllä valtaansa rautaisin kourin, ja käyttää tyypillisiä totalitaaristen valtioiden menetelmiä, kuten ulkonaliikkumiskieltoja, uutisten manipulointia, kidutuksia ja urkintaa.
Päähenkilö V yrittää saada kansalaiset tajuamaan, että hallitus pystyy ylläpitämään äärimmäistä kontrolliaan vain, koska kansalaiset antavat sille hiljaisen hyväksyntänsä. Kansalaiset taas hyväksyvät vapauksiensa rajoittamisen, koska pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Tämä turvallisuuden puute ja kansalaisiin kohdistuvat uhat puolestaan ovat hallituksen masinoimia.
Kenties V for vendettan kuvaama yhteiskunta on niin uskottava juuri siksi, että samantyyppiset totalitarisoivat prosessit edistyvät parhaillaan kaikkialla maailmassa. Ihmiskunnan vuosituhantinen taistelu totalitarismin ja emansipaation välillä on taas heilahtamassa totalitarismin suuntaan. Videovalvonta, yksityiset turvallisuuspalvelut ja yksilönvapauksia rajoittava lainsäädäntö elävät kulta-aikaansa. Ehkä V for vendettaan on niin helppo samaistua, koska se ei kerro fiktiivisestä yhteiskunnasta, vaan meidän yhteiskunnastamme.
V for vendetta onkin yhteiskunnallisen luonteensa vuoksi herättänyt paljon kommentointia poliittissa piireissä. Konservatiiviset ja kristilliset piirit ovat pääasiassa tuominneet sen. Liberalistit taas ovat kehuneet elokuvaa, koska se näyttää, kuinka paha valtio aina on, eivätkä tee erottelua demokraattisen ja autoritaarisen valtion välille. Vasemmistolaiset ja lgbt-piirit taas ovat kehuneet elokuvaa, sillä se osoittaa kuinka turvallisuuskeskeinen oikeistolainen ajattelu johtaa totalitaarisuuteen ja vähemmistöjen sortoon.
Voin siis suositella V niinkuin verikostoa. Niin vasemmistolaisille kuin oikeistolaisille
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
En ole (vielä) itse nähnyt elokuvaa, mutta tulee erehdyttävästi mieleen G. Orwellin Vuonna 1984. Omassa blogissani kirjoitin demokratiasta ja siitä kuinka kansalaiset eivät ole valmiita vaihtamaan hallitusta jos se kykenee takaamaan heille turvallisuuden. Tässä on kyse valtion suvereniteetistä valtion viimekätisen olemassaolon oikeutuksena. Se minkä kansalaiset uskovat uhkaavan heitä ei oikeastaan liity tähän mitenkään kun kansalaiset ovat kuitenkin lähtökohtaisesti typeriä ja uskovat mihin sattuu; toiset vasemmalle toiset oikealle.
Professori Rob Walker kollegoineen on analysoinut nyky-yhteiskunnan vallitsevia hallintaprosesseja ja erityisesti 11/9 jälkeisiä tapahtumia. Heidän artikkeleitaan voi lukea osoitteessa http://www.libertysecurity.org/ . Suosittelen.
Lähetä kommentti