Sivut

sunnuntai 19. maaliskuuta 2006

Ranskassa sukupolvien konflikti

Ranskassa osoitetaan mieltä hallituksen esittämää lakiuudistusta vastaan. Opiskelijat, nuoret ja ammattiliitot ovat yhdistäneet voimansa protestoidakseen uudistusta, joka pidentäisi alle 26-vuotiaiden työntekijöiden koeajan muutamasta kuukaudesta kahteen vuoteen. Tämän koeajan aikana työntekijän irtisanominen on huomattavasti helpompaa, kuin vakiintuneessa työsuhteessa.

Suuttumus tällaista esitystä vastaan on ymmärrettävää. Oman elämän suunnitteleminen ja esimerkiksi perheen perustaminen tulee paljon hankalammaksi, jos saa jatkuvasti pelätä työsuhteensa jatkumisen puolesta. Perustelu, että irtisanomissuojan heikentäminen rohkaisee työnantajaa palkkaamaan nuoren, on kestämätön. Miksi työnantaja vakiinnuttaisi nuoren työntekijän kahden vuoden koeajan jälkeen, eikä vain palkkaisi uutta nuorta yhtä huonoilla ehdoilla hänen tilalleen?

Epäsäännölliset työsuhteet ovat jo nyt ongelmallisia. Pätkätyöt lisäävät oleellisella tavalla epävarmuutta yksilön elämään. Ranskan oikeistohallituksen esittämä irtisanomissuojan heikennys ei ole tapa taistella tätä ongelmaa vastaan, vaan antautumista ja kyvyttömyyttä etsiä toimivia ratkaisuja. Tällainen politiikka ei auta pätkätöiden ja sosiaaliturvan välillä rämpivää prekariaattia, vaan antaa heidän epäoikeudenmukaiselle asemalleen valtiovallan siunauksen.

Ranskan protesteissa on kuitenkin kyse ennen muuta sukupolvien välisten intressien törmäämisestä. Ranskalla on selkeitä vaikeuksia sopeutua integroituvaan Eurooppaan ja globalisoituvaan maailmaan, ja se yrittää ylläpitää vanhoja rakenteitaan. Nyt Ranska on uhraamassa nuorisoaan. Heidän irtisanomissuojastaan on tingittävä, jotta keski-ikäiset voivat pitää omat, hyväpalkkaiset, turvatut ja kannattamattomat työpaikkansa.

Ilahduttavaa on, että ranskalainen ammattiyhdistysliike on lähtenyt tukemaan nuorisoa. Se olisi myös voinut päättää tukea hallituksen esitystä, sillä oletettavasti suurin osa sikäläisen ay-liikkeen jäsenistä ei kuulu siihen ikäluokkaan, jonka asemaa nyt pyritään heikentämään. Puolustaessaan yhteiskunnan vähävaraisten, tässä tapauksessa ranskalaisten nuorten ja opiskelijoiden, asemaa ay-liike tekee todellisen palveluksen solidaarisuudelle. Koska Suomessa suljetaan satamat opintotukien nostamiseksi?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Niin kuin Jukka tiedat, olen periaatteessa samaa mielta, CPE on lakina alyton ja epaoikeudenmukainen. Ranskalainen lehdisto kayttaa hyvinkin samanlaista retoriikkaa kuin sina puhuessaan mm. nuorison uhraamisesta. Toisaalta taalla kuitenkin myonnetaan, etta nuorisotyottomyys on taalla valtava ongelma, ja hallitukselta on vaadittu rohkeita paatoksia sen ratkaisemiseksi. CPE:ta kritisoivat talla hetkella kaikki, mutta kukaan ei oikein tarjoa toisenlaistakaan ratkaisua. Onko ehdotuksia?

CPE-kriisissa on paljolti kyse myos ensi vuoden presidentinvaaleista. Paaministeri Villepin on ajanut itsensa tilanteeseen, josta ei voi arvokkaasti peraantya, ja lain loppuunviemisessa onkin pelissa vahvasti myos paaministerin henkilokohtainen uskottavuus. Vaikka oikeistohallituksen ajaman lain nostattaman vastustuksen uskoisi tuovan murskavoiton vasemmistolle tulevissa vaaleissa, ei tallainen tulos ole lainkaan varmaa. Pahimmillaan Villepinin menettamat aanet siirtyvat lyhentamattomina oikeiston toiselle paaehdokkalle, sisaministeri Sarkozylle, joka ei sivumennen sanoen ole viela tahan paivaan mennessa julkistanut henkilokohtaista mielipidettaan CPE:sta.. Silla valin, me jatkamme lakkoilua :)

Taalla Taina, Etela-Ranska.